El dibuix de l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona finalitza les Jornades Antifeixistes

Aquest dijous el nou Casal Popular Sageta de Foc va acollir la xerrada organitzada per Endavant (OSAN) sobre l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona. L’últim dels actes de les Jornades Antifeixistes, en commemoració del seu 75è aniversari, va comptar amb un dibuix prou aclaridor a càrrec de l’historiador alcoverenc Jaume Camps. Mitjançant moltes dades i fotografies, va descriure uns dies difícils per a tota la societat tarragonina, tant dels que es van quedar com dels que van marxar, tant dels que van ser empresonats com dels que s’ho miraven tot des d’una falsa equidistància, esperant temps millors. És possible que la imatge per excel·lència d’aquest moment sigui la de les masses donant la benvinguda als feixistes al passeig de les Palmeres i a la Rambla. En aquest sentit, Camps considera que és lògica donats els tres anys de guerra civil i la gana que des de feia temps patien a la rereguarda republicana. També va assenyalar les condicions en què vivien els presos, cosa que s’especifica més àmpliament en aquest documental, i va acabar la xerrada recordant a totes les víctimes del franquisme.

Entre els comentaris del públic, moltes al·lusions al procés revolucionari que es va accelerar a partir del Cop, de com d’important és organitzar-se per aconseguir allò que el poble requereix, i del genocidi ideològic que hi va haver a l’Estat espanyol (comparable al d’altres conflictes bèl·lics i genocidis ètnics). Moltes equivalències entre l’ofensiva conservadora del govern del PP amb la que van protagonitzar els feixistes en arribar a la ciutat, així com l’onada repressiva, i per acabar un sopar per seguir xerrant i comentant tot allò que havien pogut escoltar durant la xerrada. D’aquesta manera, finalitzen les Jornades Antifeixistes, que han volgut commemorar l’efemèride mitjançant l’acció al carrer (marxa de torxes) i la formació (vell feixisme i neofeixisme).

 Podeu veure la xerrada íntegra aquí: