La reforma del ROM obre a Valls una oportunitat d’incidència del seu teixit associatiu

L’Ajuntament de Valls ha començat la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i obre així la possibilitat d’augmentar la incidència d’entitats i ciutadania en les decisions que ens afecten, a través d’eines de participació ciutadana.

Per la CUP, que apel·la a les entitats i la ciutadania, “ara es tracta de saber com ens agradaria participar en la política municipal, en quines decisions i de quina forma. I demanar-ho.”

La CUP comença aquest procés de reforma amb una sèrie de propostes per tal d’obrir al màxim la participació ciutadana en la política vallenca. En termes generals, la CUP creu que “cal impulsar hàbits i valors participatius, per avançar cap a una ciutadania activa i una ciutat democràtica, participativa, transparent i comunitària.”

Entre d’altres, la CUP proposa que les entitats puguin intervenir en sessions informatives i en els Plens Municipals, presentar-hi i defensar-hi mocions; la creació de les audiències públiques, on el govern ha de donar comptes i respondre a la ciutadania i entitats sobre temes concrets; la formalització de les iniciatives ciutadanes; la creació del Defensor del Ciutadà, que té per missió vetllar pels drets de la ciutadania amb relació a l’actuació de l’Administració municipal i dels organismes que en depenen, de forma independent i atenent les queixes que se li presentin.

La CUP, que ha informat d’aquest procés a les entitats i institucions vallenques, creu que és important conèixer les idees i aspiracions de la ciutadania. Emplaça al teixit associatiu a fer-les públiques o bé a comunicar-les als representants polítics que assisteixen a la comissió de partits que l’Ajuntament ha creat per a debatre aquesta reforma.

La CUP està preparant esmenes a tot l’articulat de la proposta de reforma de ROM com també una proposta de Reglament de Participació Ciutadana. La formació política s’ofereix a informar sobre el procés, a canalitzar idees i a ajudar a presentar esmenes.