El Fons social Germinem passa comptes

Passava un quart d’hora de dos quarts de vuit quan va començar l’acte anual del Fons social Germinem, acte que va servir per saber la finalitat que s’han donat als diners concedits l’any anterior i conèixer a quin projecte ha concedit el jurat els diners en l’edició d’enguany.

L’acte va començar amb la visualització del tràiler d’un documental que s’està rodant sobre el que s’anomena “Economia del Bé Comú”. Poc més de quatre minuts que donen una lleugera visió d’aquesta nova proposta de model econòmic, allunyat de l’actual model capitalista i on l’ésser humà i el medi on viu són el centre del model econòmic, en detriment dels mercats financers.

Un cop en marxa, es va fer un repàs de l’edició 2012 del Fons, començant per les aportacions fetes durant l’any, quan els representants de la CUP als consells d’administració de les empreses municipals de Reus van fer la totalitat de les aportacions econòmiques fetes al Fons, 5.125€.

Després de conèixer la quantitat disponible, va ser el moment de les entitats que van aconseguir finançament l’any passat. En primer lloc, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Dr. Francesc Tosquelles va explicar com han posat en marxa el projecte Fem Xarxa, mitjançant el qual han format una sèrie de persones usuàries amb trastorns mentals severs del Club Social “El Porxo”, de la pròpia entitat, per a què facin de voluntàries a les entitats de Reus que necessitin aquest servei. D’aquesta manera es busca que les persones amb aquest tipus de trastorns interaccionin amb la resta de la societat i no es vegin desplaçades.

En segon lloc va ser el torn de l’Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus i les seves explicacions sobre el projecte d’adequació del nou local social, lloc on es va dur a terme l’acte. Van explicar com van trobar el local i les millores que hi ha dut a terme. També van comentar com el canvi de local els ha fet guanyar noves altes de persones sòcies i la possibilitat que ara tenen de dur a terme diverses activitats. Reiteren que el seu local està obert a aquelles entitats que necessiten d’un local per a dur a terme les seves activitats hi tenen les portes obertes. Per acabar, van presentar un informe detallat de les despeses que van tindre.

Un cop donades les explicacions de l’edició del 2012, va arribar el moment de conèixer més a fons la cooperativa Coop57, entitat que s’encarrega de fer la gestió i administració dels diners de Germinem, mitjançant un nou vídeo on en Ramón Pascual, coordinador de Coop57, explica el funcionament i els principis de la cooperativa.

Arribats a aquest punt, es va entrar en l’edició de 2013 de Germinem. Es va iniciar fent un repàs a les aportacions econòmiques fetes, un altre cop en la seva totalitat, pels representants de la CUP als consells d’administració a les empreses municipals. Enguany han estat 1.775,63€ més, que sumats al romanent del 2012, fa que hi haguessin disponibles per aquesta edició 2.933,51€.

Dins les aportacions no n’apareixia cap del regidor de la CUP, David Vidal, que va sortir a fer les explicacions del perquè. Va explicar que durant aquests anys, amb els imports rebuts per les assistències als consells d’administració, s’ha hagut de pagar la cotització a la Seguretat Social i que, després de molt de temps de reclamar, s’ha aconseguit que sigui l’ajuntament qui es faci càrrec de la cotització, de forma retroactiva, pel que aquests diners que es retornaran al regidor es destinaran a Germinem en la seva totalitat.

Després d’aquestes puntualitzacions, va ser el moment de conèixer el projecte que enguany ha rebut el finançament del Fons social Germinem. “La bicicleta solidària” és un projecte de la Coordinadora Bicicamp que es duu a terme des del 2011 i que té la finalitat de recuperar bicicletes velles que la gent dóna per reparar-les i vendre-les de nou per aconseguir fons per una finalitat social. Aquest any, la col·laboració és amb la Fundació Mossèn Frederic Bara Cortiella, una entitat que disposa d’un centre obert a la plaça del Teatre i de la qual cinc adolescents, amb l’ajuda d’un tècnic/docent, aprenen a reparar les bicicletes i buscar les seves aptituds.

Per acabar, es va fer un repàs de la Jornada Germinem, que es va realitzar el passat 1 de juny al Pallol i que va ser un gran èxit de públic.

Es va acabar fent una crida a la ciutadania a conèixer aquesta iniciativa que es va crear per a finançar la posada en marxa i la creació de nous llocs de treball en empreses socials i cooperatives. En aquest sentit, s’està intentant ubicar el Fons social Germinem dins la Guia de finançament del programa Catalunya Emprèn de la Generalitat de Catalunya.