Biblioteca Popular de Valls

Català Pic AMV 1918 Inauguració Biblioteca Popular Valls

Queden molt lluny, en el temps i en les intencions, aquelles eleccions municipals que proposaven i prometien una biblioteca comarcal a l’antiga fàbrica de punt per ser la “regeneració urbanística del centre històric”

Després de problemes amb el mobiliari arribava la declaració de l’ajuntament anunciant la seva obertura per a principis del 2014.

La biblioteca anirà a l’espai ocupat, ara, per un centre cívic i les dependències d’una regidoria municipal. Què ha passat? Què s’està canviant el pla d’usos i serveis de la biblioteca?

S’obrirà la biblioteca d’un centre cívic o la biblioteca comarcal proposada al seu orígen? Ja hi haurà espai per sales de lectura infantil i d’adults, sala d’actes, despatxos, com queda la secció local? Hi hauran els metres suficients per una biblioteca per una població que passa dels 25000 habitants? Anem a millor o a pitjor? Potser no cal moure’s de l’antiga seu.

Està molt bé un centre cívic i les seves activitats però aquí hi anava una biblioteca, que no ens enganyin. Motius? Econòmics, diuen. Per estalviar què? En cultura no es pot estalviar. La lectura pública, en moments durs, pot alleugerir certes mancances.

On són, ara, les il·lusions de la ciutadania vallenca de, que per una vegada, poder disposar del servei d’una biblioteca comarcal del segle XXI?

Com usuària de moltes biblioteques em preocupa el futur de la quasi centenària Biblioteca Popular de Valls, la nostra. No oblidem que el 1918 vam tenir un consistori i la Mancomunitat, Pepito Magriñà Martí i Josep Puig i Cadafalch (els fets queden amb noms i cognoms) amb gran visió de futur, i a Valls vam disposar de la primera biblioteca popular de Catalunya., en una joia d’edifici noucentista, amb gran satisfacció de la ciutadania, com es pot veure a les fotos de la cerimònia de la primera pedra i de la seva inauguració. Què celebrarem el seu centenari en un racó de l’edifici de l’ara anomenat Espai Ca Creus, ben encorreguts? O, ni això, com va passar el 2012 amb Jaume Huguet, per no gastar.

En nom de la crisi, no tot s’hi val, que no estem de carnaval. A Valls volem una BIBLIOTECA POPULAR COMARCAL en el seu edifici, com cal i que no es perdi el seu nom. A Valls estem fent passes endarrere. No ens volem avergonyir de la nova biblioteca i de l’herència que deixem ara. Ens mereixem explicacions. La població no n’estem informada.

Pilar Vives Corbella, usuària de la Biblioteca Popular de Valls