La resistència antifeixista surt al carrer 75 anys després

Un centenar de persones van donar suport ahir a la convocatòria d’Arran, l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista, de realitzar una marxa de torxes per tal de commemorar, en el dia exacte, el 75è aniversari de l’entrada de les tropes feixistes a la ciutat, el 15 de gener de 1939. Més enllà de commemorar la data, però, l’Esquerra Independentista de Tarragona va clamar contra l’herència franquista, la farsa de de la Transició i la manca de canvi de model des d’aquell abril en què un breu comunicat anunciava “a tots els espanyols” que la guerra havia acabat.

Rere els lemes de les Beatificacions -”uns beatificats, uns altres oblidats”- i pel dret a l’avortament lliure i gratuït -una conquesta duta a terme a l’inici de la II República espanyola-, n’apareixien de nous en favor de la resistència antifeixista i antiracista. Les torxes il·luminaven el pas dels qui, al marge de recordar l’efemèride, prenen consciència de lluita i segueixen l’estela dels vells milicians, dels exiliats i de tots aquells que van patir la repressió franquista. El recorregut no era casual: la plaça del Rei, on se situava la presó de Pilats, on hi van ser empresonats gairebé set mil republicans, era el lloc d’inici per a part dels set-cents condemnats que, per tal de ser afusellats, eren dirigits a la Muntanya de l’Oliva, just al costat del Cementiri. Durant el camí, diversos manifestants van voler fer patent la seva solidaritat amb la lluita de Gamonal, a Burgos.

Les jornades antifeixistes segueixen aquest mes de gener per commemorar aquest aniversari. El proper 30 de gener, Endavant organitza al Casal Popular Sageta de Foc, a partir de dos quarts de vuit del vespre, una xerrada sobre l’arribada de les tropes franquistes a Tarragona i els primers mesos de repressió, a càrrec de Jaume Camps.