La PAH torna a ocupar la seu de Bankia

En una acció coordinada arreu de Catalunya, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha ocupat aquest matí les seus de Bankia. A Granollers, Sabadell, Barcelona, Osona i també Tarragona activistes de la Plataforma han entrat per “exigir solucions” per als nombrosos casos amb què compta aquesta entitat bancària rescatada amb diners públics i autora de bona part dels desnonaments arreu de l’Estat espanyol.

En el cas de Tarragona, tal com ha passat en d’altres ocasions, l’oficina triada ha estat la de la plaça Imperial Tàrraco. Gairebé un centenar d’activistes han ocupat la seu i, de la mateixa manera que en la resta de localitats, s’hi estaran fins que trobin solucions per als afectats. En l’acció hi són presents membres de nuclis de la PAH de les Terres de l’Ebre, de Tarragona i del Penedès.

Fa més de 10 mesos, les PAH catalanes van aconseguir forçar a l’entitat a mantenir una via de negociació bilateral amb la finalitat de resoldre els casos de les famílies afectades per la hipoteca clients de Bankia que acudien a la PAH. No obstant això, davant l’incompliment sistemàtic per part de l’entitat d’alguns dels acords, les PAHs catalanes s’han vist obligades a tornar a l’acció per exigir a aquesta entitat, rescatada amb més de 40.000 milions d’euros públics, que atengui als acords i demandes de mínims.

Durant 2013 Bankia no ha concedit ni una sola condonació per escrit, gairebé inexistents han estat els casos de lloguers socials superiors a tres anys i les signatures de les dacions en pagament acordades verbalment, s’han arribat a retardar més d’un any. Això suposa un nivell d’angoixa intolerable per a algú que sap que perdrà el seu habitatge, i que està pendent de saber si té dret a una segona oportunitat, o haurà d’implicar amb un deute per a tota la vida. A més, ha tancat la meitat de les seves oficines sense comunicació prèvia, comportant la pèrdua de gran quantitat de documentació de les afectades i la conseqüent ralentització dels seus casos.

Bankia lidera dues estadístiques demolidores, que la situen com una de les entitats amb pràctiques més salvatges. D’una banda, és l’entitat bancària quemés desnona en aquests moments (més del 20%) i que té en el seu haver-hi el major nombre d’execucions hipotecàries en marxa en els jutjats. Per un altre, és el banc espanyol que ha rebut més diners públics de l’estat; sense cap contraprestació social, per això és doblement greu la seva supèrbia i incompliment dels acords, incompliment que agreuja i aprofundeix en el sofriment de les famílies