20 anys de la revolució zapatista al Casal Popular la Turba

19 gener 2014
19:00
25 gener 2014
19:30

Aquest 2014 és el vintè aniversari de la revolta zapatista a Mèxic. L’1 de gener de 1994, el dia que entrava en vigor el Tractat de Lliure Comerç de Mèxic amb els Estats Units i Canadà, l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) irrompia a la ciutat de San Cristóbal de Las Casas, a l’estat de Chiapas.

Després d’un parell de setmanes de conflicte armat que va provocar uns tres-cents morts, el president mexicà Carlos Salinas de Gortari va decretar un alto-el-foc que avui encara es manté, a falta d’un acord de pau. El moviment zapatista es proclamava aleshores portaveu dels indígenes mexicans, sense veu fins ara, i emprenia un projecte de transformació política i social. Van substituir els fusells per una campanya de comunicació global que va convèncer una gran part de l’esquerra mundial amb nou discurs. Després de 20 anys, les noves generacions de zapatistes miren cap a l’autogestió, la col·lectivitat i la recerca de suport internacional per mantenir un ideal que, tot i passar per clarobscurs els darrers anys, avui continua mirant cap endavant.

Des del Casal Popular la Turba i l’ong IGMAN-Acció Solidària, volen fer memòria del compromís dels zapatistes amb la lluita pel canvi social, com diu un dels seus eslògans, “per un món on hi càpiguen tots els mons”, a més de recordar el seu granet d’arena amb el suport a projectes de cooperació d’aigua i salut a les comunitats zapatistes de Chiapas.

Les activitats que estan preparant són de diversos tipus. Per una banda el passi de pel·lícules i documentals els diumenges al vespre al Casal, dins de l cicle “Diumenge de crispetes”.

Se sumarà la inauguració d’una mostra fotogràfica dels zapatistes el dissabte 25 de gener a dos quarts de vuit del vespre al bar del Casal, i tancaran el cicle amb una petita trobada amb un debat-vermut amb persones que han compartit un temps de les seves vides amb els zapatistes, des de diferents nivells i compromisos, oberta a tothom que vulgui conèixer i compartir les experiències.

Tot començarà el proper diumenge 19 de gener a les 19h al Casal, amb la pel·lícula “La Ley de Herodes”, que amb un to humorístic ens explica la realitat política de Mèxic durant el període on el PRI i la corrupció anaven de la mà.