Jornada de protesta contra els acomiadaments i l’assetjament laboral a Mercadona

21 desembre 2013
11:30

La Confederació General del Treball (CGT) ha convocat una jornada reivindicativa a nivell estatal per al dissabte 21 de desembre, entre les onze i les dotze del migdia, davant dels centres més emblemàtics de Mercadona per a exigir la readmissió de Francisco Enríquez Martínez, Fran, delegat sindical de la CGT a Mercadona-Màlaga, acomiadat pel fet de constituir una secció sindical de CGT, i per denunciar la vulneració de drets que exerceix mitjançant coaccions l’empresa Mercadona amb la seva plantilla.

La concentració, a Reus, al Supermercat de l’Avinguda de la Salle 43, a dos quarts de dotze

Que l’empresa de Juan Roig vulnera els drets dels treballadors és ja popularment conegut en els mitjans sindicals i per una part de la ciutadania més conscient. La política social de Mercadona ha estat qüestionada des de fa força temps, els casos més destacats i coneguts són les sentències fermes per assetjament a treballadores de l’empresa.

Part de la plantilla de Mercadona a Màlaga va acudir el passat octubre a la CGT per a organitzar-se amb la finalitat de defensar els seus drets. La reacció de l’empresa no es va fer esperar i Fran, que havia estat triat secretari de la secció sindical pels seus companys, va ser expedientat i posteriorment acomiadat.

CGT denúncia que Mercadona dóna un pas més al comprendre que no serà fàcil fer callar a aquestes persones treballadores i no dubta en recórrer a pràctiques gairebé mafioses, com oferir una gran quantitat de diners a Fran perquè accepti l’acomiadament i s’oblidi del tema o amenaçar als seus familiars que encara treballen a l’empresa.

S’ha intentat presentar a Mercadona i al seu president Juan Roig com un model a seguir; recordem les seves declaracions convidant a les persones a treballar com xinesos. El que potser no tanta gent sàpiga és que el 2011 un de cada tres contractes signats acabaven en acomiadament, baixa voluntària o no es renovaven, que s’exerceix una sistemàtica política d’abusos contra la plantilla, incloent a embarassades o persones de baixa, i que la repressió sindical és pràctica habitual en aquests supermercats.

Amb aquesta política Mercadona i els seus directius intenten que qui treballen allí es mantinguin submissos i en silenci i així, de passada, poder assolir el seu veritable objectiu: que les persones treballin com esclaves perquè ells puguin seguir vivint com reis.

Durant la jornada reivindicativa està previst que se celebrin concentracions davant els centres més emblemàtics que Mercadona posseeix a l’estat espanyol i durant les mateixes es repartirà material informatiu entre la població relacionat amb l’acomiadament del delegat sindical de la CGT.