El HackLabValls i la CUP demanen que l’Ajuntament avanci amb el programari lliure

Les llicències i patents limiten l’accés a les TIC i encareixen els productes informàtics.  Administracions com la Diputació de Tarragona tenen plans de migració cap al programari lliure

L’entitat de promoció del programari i la cultura lliure HackLabValls i la CUP presentaran aquest divendres al Ple Municipal una moció per a la promoció i l’adopció per part de l’Ajuntament de Valls del programari lliure, avançant en el camí que els darrers anys ja s’ha començat adoptant d’Open Office i el Mozilla.

Segons la moció presentada, “Un dels pilars fonamentals de l’accés a les TIC és el programari. Malgrat això, l’accés al programari es veu restringit per polítiques diverses en forma de contractes, llicències o patents, que en limiten l’ús i discriminen uns sectors de la ciutadania dificultant-los o barrant-los l’accés a les TIC en condicions legals i amb garantia de qualitat.”

L’altre argument de la proposta té a veure amb el cost econòmic que suposa el programari privatiu. L’Ajuntament de Valls es gasta anualment 1.735€ en antivirus, sense comptar el sobrecost de la llicència del programari privatiu sobre el material informàtic. El programari lliure, en canvi, disposa d’alternatives gratuïtes o amb un cost just pel seu manteniment, formació o adequació.

El 2012 la Generalitat de Catalunya va compra programari i actualització de llicències a Microsoft per un valor de 23 milions d’euros i amb una durada del contracte de 3 anys. Diverses fonts asseguren que el sobre-cost del programari privatiu és d’uns 40-50€ o més per ordinador. En tot cas, la moció destaca la despesa injustificable del sistema operatiu Windows:

“L’administració en general i els ajuntaments en particular fan servir molt programari. Això suposa una partida important del seu pressupost. Una part d’aquest programari és genèric (sistemes operatius, ofimàtica…). Molt d’aquest programari té alternatives lliures de qualitat. No fer-les servir és un malbaratament dels recursos públics.”

Altres administracions conscients d’aquesta problemàtica han elaborat plans de migració cap al programari lliure, com per exemple els ajuntaments de Reus, Cambrils o la Diputació de Tarragona, que confirma la plena validesa de l’alternativa:

“Des de la Diputació de Tarragona i a través del Servei d’Informàtica i Comunicacions, estem treballant en diferents projectes amb els quals volem fer una aposta clara pel programari lliure i en català com a alternativa plenament vàlida al programari sotmès a una llicència d’ús.”

L’Ajuntament de Valls també s’ha sumat a aquest procés d’adopció del programari lliure però s’ha quedat encallat en l’ús dels programes més comuns, l’Open Office i el Mozilla bàsicament. Des de la CUP i HackLabValls es proposa seguir avançant en la migració al programari lliure a través d’un pla de migració i l’assessorament de la Diputació de Tarragona i altres organismes. La guia “El programari lliure a les administracions locals”, elaborat pel Consorci Localred el 2009, identifica fins a 78 programes disponibles que cobreixen molts camps:

  1. Eines integrals per a l’administració local
  2. Comptabilitat, gestió del pressupost, tresoreria i tributs
  3. Perfil del contractant i factura electrònica
  4. Gestió del patrimoni i inventari de béns
  5. Padró d’habitants i cens electoral
  6. Atenció Ciutadana
  7. Gestió de serveis diversos (Gestió de la via pública, gestió d’obres, gestió de cementiris, espais i recursos a disposició dels ciutadans, recollida d’escombraries, etc.)
  8. Registres diversos (civil, policia local, bombers i emergències, etc.)
  9. Altres (turisme, etc.)

Per tot això, HackLabValls i la CUP demanen en la moció que l’Ajuntament de Valls avanci en l’adopció del programari lliure a través d’un Pla de migració.