Sanitat estudia traspassar les urgències nocturnes del CAP de Montblanc al Pius

El conseller de salut Boi Ruiz va assegurar la setmana passada al Parlament que el Pius Hospital “seguirà sent l’hospital bàsic de l’Alt Camp i la Conca de Barberà” i que a curt termini no es preveu cap modificació organitzativa que modifiqui el seu funcionament actual. Al seu torn, Albert Batet va assegurar dijous passat que des del govern de CiU “treballem amb un doble objectiu, que és complir la legalitat vigent i garantir els serveis de les persones”. El conseller també va assegurar que el Pius mantindria totes les especialitats “sempre que es donin les condicions actuals de sostenibilitat del sistema i d’eficiència de la prestació”. Els sindicats del Pius CGT, SATSE, Metges de Catalunya, CCOO i la CUP qüestionen aquestes declaracions ja que les·condicions de sostenibilitat” queden en dubte amb la reducció de 1.403.113,61€ del conveni de la Generalitat amb el Pius per al 2014.

Aquestes declaracions de Boi Ruiz i Albert Batet es contradiuen amb el Pla  d’Ordenació i Planificació de RRHH de Gestió del Pius per al 2014, que esmenta els serveis que desapareixeran aquest any del Pius: l’atenció de “patologies urgents” (Codi IAM, Codi ICTUS, Codi POLITRAUMA, Codi SEPSIS…) i les “cirurgies complexes de revisió de pròtesis”. El Pla també esmenta algunes de les cirurgies que el Pius ja ha deixat de fer, “com les de recte o estomac”.

Tot això respon al “procés d’adaptació de l’oferta assistencial del Pius Hospital a la planificació de la Reordenació Assistencial Territorial (RAT) per part de la Regió Sanitària de Tarragona (CatSalut)” i que vol dir anar centralitzant cada com més especialitzacions “que s’han de fer en els Hospitals de referència que ha determinat el CatSalut” i que en aquest cas NO es refereix al Pius de Valls.

Per tot això, el regidor de la CUP de Valls Gerard Nogués ha contestat a Boi Ruiz que “seguir dient que no es redueixen serveis és una burla a tota la ciutadania: es redueixen llits, hores de serveis, especialitats, s’augmenten les llistes d’espera i les càrregues laborals al Pius i a la Residència Alt Camp”.

Les càrregues laborals en aquest moment posen en perill la qualitat del servei en aquests centres, que si no s’està notant (en part sí) és per la voluntat de les treballadores que hi posen de la seva part. Nogués demana als responsables polítics “que tinguin la decència política de no dir que les retallades no afecten els serveis”.

Els sindicats del Pius també denuncien que el Pla d’Ordenació té previst aplicar el cinquè torn pels treballadors així com altres mesures de flexibilitat horària i laboral, mesures que afectaran negativament en la conciliació de la vida laboral i familiar i augmentarà l’estrès i la pressió laboral, a conseqüència de l’augment de les càrregues de treball. Precisament aquest darrer factor va empènyer a l’empresa a fer un estudi de riscos psico-socials a la Residència Alt Camp que es va iniciar el 2010 i encara no ha conclòs; els sindicats no confien en aquest estudi perquè entre els indicadors no s’hi inclouen les càrregues laborals, que des del 2010 fins ara han anat augmentant.

Segons els sindicats aquestes noves mesures de flexibilització laboral acabaran afectant negativament sobre el servei als usuaris.

Sanitat estudia traspassar les urgències nocturnes del CAP de Montblanc al Pius

El Pla  d’Ordenació i Planificació de RRHH de Gestió del Pius per al 2014 també inclou l’absorció per part del Pius de les urgències nocturnes del CAP de Montblanc, tal com es pot comprovar en aquest fragment:

3.A.6) Nou model d’atenció continuada a l’Alt Camp i Conca de Barberà 2011-2013.

Un dispositiu únic nocturn d’atenció continuada per les dues comarques, ubicat al servei d’urgències de l’Hospital Gestió Pius.

Permet compartir recursos per a l’atenció continuada per tal de garantir un mínim de massa crítica dels dispositius instal·lats assegurant així una major eficiència i qualitat.

La mesura es refereix al període 2011-2013, cosa que pot fer pensar a un possible error. El fet que aquesta mesura s’expliciti en un document de gestió del Pius pel 2014, però, indica que CatSalut ho contempla o ho ha contemplat en alguna ocasió, possibilitat que no deixaria de ser una culminació del procés que va portar el 2011 a tancar les urgències nocturnes de l’Espluga de Francolí, Vila-rodona i Alcover.

El CAP de Montblanc ja té planificat el 2014 amb el servei d’urgències nocturn inclòs i per tant seria inaudit que des dels serveis territorials no s’hagués informat del contrari si aquesta és la seva intenció. El sindicat de l’atenció primària CATAC alerta que en totes les reduccions de serveis el CatSalut ha actuat donant la informació just abans de fer-la efectiva i sense temps per a programar o reaccionar.

Sindicats i la CUP denuncien que el CatSalut es vulgui carregar l’equilibri territorial dels serveis sanitaris bàsics com són unes urgències nocturnes per a tota una comarca.

El sindicat d’atenció primària CATAC denuncia que en cap de les reunions periòdiques que es tenen amb els serveis territorials de salut s’ha apuntat mai la possibilitat d’eliminar els horaris nocturns d’urgències de Montblanc, mesura que representaria un dalt de baix important a la Conca de Barberà.

Les organitzacions sota signants emplacen als responsables territorials del CatSalut a explicar aquest fet públicament i a desmentir o confirmar el contingut  del Pla  d’Ordenació i Planificació de RRHH de Gestió del Pius per al 2014 pel què fa al CAP de Montblanc.

Signen la nota de premsa:

CATAC (sindicat de l’atenció sanitària primària), CGT, SATSE (sindicat d’infermeria), CCOO, Metges de Catalunya i la CUP.