La primera acció al carrer del Procés Constituent proposa la nacionalització de la banca

Aquest dissabte 30 de Novembre, el Procés Constituent, que compta ja amb més de 46.000 adhesions, va organitzar una jornada d’accions reivindicatives simultànies per tot Catalunya per reivindicar la necessitat de la convocatòria d’un procés constituent que permeti que el poble català decideixi quin model d’estat i de sistema socio-econòmic és el que desitja. Així, doncs, les diferents assemblees territorials i sectorials del Procés Constituent van realitzar accions reivindicatives per aquest dia 30N en molts barris i localitats de Catalunya: performances, encerclades d’edificis emblemàtics, encartellades, paradetes informatives, murals, obres de teatre, vermuts populars, berenars al carrer, etc. van ser algunes de les accions realitzades.

A Tarragona les accions es van realitzar d’11 del matí a 2 del migdia i van comptar amb la presència de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i del programa de ràdio “Sin Permiso”. Es va repartir material reivindicatiu en diferents taules informatives, es va realitzar un taller de pancartes i la posterior encartellada reivindicant salaris i pensions dignes, la nacionalització de la banca sota control social i que sense frau fiscal construiríem més escoles i hospitals. Finalment es va fer un vermut popular amenitzat amb música de protesta.

A la resta de Catalunya es van fer més de 50 accions destacant entre les reivindicacions la de la reconversió ecològica de l’economia i l’expropiació de les empreses energètiques, entre d’altres. Entre aquestes cal ressaltar l’encerclament de la Torre Agbar, en defensa d’una nova cultura de l’aigua i a favor dels serveis públics, que va comptar amb la participació d’Arcadi Oliveres i de Diego Cañamero del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT).

Aquesta jornada s’emmarca dins de la campanya “Construïm la República Catalana del 99%” que va ser presentada en l’acte multitudinari del passat 13 d’Octubre a Barcelona on van participar al voltant de deu mil persones i que culminarà amb la primera assemblea general del Procés Constituent el proper 22 de Desembre. Així, doncs, la campanya té per objectiu explicar a amplis sectors de la població què és un procés constituent i perquè cal impulsar-lo en aquests moments a Catalunya. Amb aquest propòsit el Procés Constituent ha editat diversos materials, entre aquests un diari gratuït amb una tirada de 200.000 exemplars i ha realitzat diversos debats simultanis com la jornada del passat 16 de Novembre. A Tarragona, a més dels debats i de diferents taules informatives i accions com les d’aquest 30 de Novembre també es va realitzar una xerrada a la URV amb el professor i activista social Gerardo Pisarello.

L’eix central d’aquesta primera campanya parteix de la necessitat d’obrir un procés democràtic en què la ciutadania pugui decidir lliurement sobre cada un dels àmbits de la seva vida quotidiana i construir, així un país al servei de la majoria social i no de la minoria econòmica-financera.

Junt al lema general de Construïm la República Catalana del 99% la campanya compta, també, amb d’altres lemes temàtics:

Construïm una República Catalana amb salaris i pensions dignes

Construïm una República Catalana lliure de desnonaments

Construïm una República Catalana sense lleis d’estrangeria

Construïm una República Catalana sense exèrcit

Construïm una República Catalana on les dones puguin decidir-ho tot

Construïm una República Catalana amb una economia solidària i ecològica