La Taula inicia la campanya “No marxis sense hora” a Reus

La Taula Ciutadana en Defensa de la Salut Pública de Reus, ha arrencat aquest matí al CAP Sant Pere, la campanya “No marxis sense hora. Hi tens tot el dret”, la qual pretén informar a la ciutadania dels terminis legals per a rebre atenció mèdica –ja sigui diagnòstica, visita o quirúrgica- a les llistes d’espera. La campanya, continuarà en les properes setmanes, amb la instal·lació de paradetes informatives als CAPs de la ciutat i a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

La Taula Ciutadan en Defensa de la Salut Pública de Reus ha iniciat avui al CAP Sant Pere, una roda de taules informatives arreu dels CAPs i l’Hospital Sant Joan que s’allargaran durant el mes de desembre i l’entrada del nou any, a partir de les quals pretenen informar a la ciutadania dels seus drets sobre les llistes d’espera.

Coincidint amb la notícia, que el CAT Salut ha denunciat que l’Hospital Sant Joan de Reus ha protagonitzat diferents irregularitats en la gestió de les llistes d’espera, la membre de la Taula i metge d’atenció primària, Carmina Poblet, ha comentat que “hem detectat diferents formes de mala gestió de les llistes d’espera que provoca que no quadrin les dades oficials del CATSalut amb les dades reals d’aquestes llistes”.

Des de la Taula denuncien que “més enllà de les irregularitats que hagi pogut cometre l’Hospital, l’ICS és el principal responsable de que succeeixin aquestes problemàtiques, i a més han afegit, que als centres sanitaris de l’ICS també es produeixen d’altres irregularitats”.

Segons la Taula, el temps real d’espera dels usuaris i usuàries de la sanitat pública és molt superior a les dades oficials que presenta la Conselleria de Sanitat. I, han denunciat especialment el fet, que aprofitant el desconeixement de la normativa per part de la ciutadania, molts i moltes usuàries se’n vagin cap a casa sense ser inscrites a les llistes d’espera.

Aquest fet provoca que, les llistes d’espera oficials només parlin de les persones registrades, però en cap cas de totes les persones que estan en espera de rebre una trucada per ser inscrites en aquesta.

Davant d’aquest fet,la Taula pretén fer coneixedora a la ciutadania d’aquests drets, per tal que les llistes d’espera oficials recullin la realitat. Segons Poblet, “arran de les retallades les llistes d’espera s’han augmentat exponencialment, però la problemàtica de la sistematització en el registre de les llistes, provoca una manipulació de les dades que amaguen aquesta realitat”.

Més enllà d’informar a la ciutadania,la Taula també s’ofereix a les persones afectades a ajudar a gestionar les queixes pertinents, per tal que aquestes usuàries puguin rebre l’atenció necessària. Per aquest motiu, a les taules informatives, disposen de la normativa i de fulls de queixa per registrar al corresponent centre sanitari.

El proper dilluns 2 de desembre,la Taula serà present des de les 10 del matí a la 1 del migdia a la porta del CAP Sant Pere, i el proper dimecres 4 de desembre, també de 10 a 1, ala porta principal de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.