Na Pai omple l’Ateneu en el primer dia de les Jornades d’Alliberament Sexual

Més de 30 persones van assistir aquest dimarts a la xerrada organitzada pel Brot Bord sobre la cultura de la monogàmia. Es tracta de la primera de les Jornades d’Alliberament Sexual que se celebren aquesta setmana a Tarragona, que pretén tractar i debatre sobre temàtiques molt diverses com els tipus de relacions, el VIH/sida, la teoria queer, el cruising, la prostitució, els drets LGBTI al món, les masculinitats i la visibilitat lèsbica. Na Pai, presentant el seu llibre “En defensa d’Afrodita. Contra la cultura la monogàmia”, va fer una breu introducció al món de les relacions sexoafectives.

En la seva darrera obra, defensa que cal buscar altres maneres de gaudir de la sexualitat i de l’afecte entre dues o més persones, i que cal anar més enllà de la dicotomia monogàmia-poligàmia, un binarisme que es repeteix en altres àmbits del patriarcat (home-dona, hetero-homo…) i que està mancat, per tant, de matisos. Aquesta manca de matisos acaba provocant violències i repressió sexual i afectiva cap a l’altra persona de la parella. Hi ha diverses propostes davant d’aquesta cultura a base de pel·lícules, contes i una llarga educació que ve dels inicis del liberalisme. Una és la del sexe col·lectiu, res a veure amb els conceptes d’orgia i descontrol. Just en aquest moment, Na Pai “perdia els papers” amb una performance que volia deixar clar el missatge que cal tocar de peus a terra, sense renunciar a la transformació però entenent la cultura en què ens hem criat, en una societat que no modifica els patrons de conducta així com així.

Per la seva banda, Laia Estrada, autora d’un dels articles que apareixen al llibre, va voler destacar els rols de gènere que s’estableixen en una relació de parella monògama. Davant la pregunta que com és possible que militants feministes caiguin en els mateixos paranys de relacions possessives, malaltisses, etc. Estrada va repetir que no vivim en un món aïllat i que si més no estar formada serveix per comprendre la situació i valorar-ho de manera crítica. Precisament aquest dilluns 25 de novembre se celebrava el dia contra la violència de gènere, una violència que s’ha emportat 46 persones mortes a l’Estat espanyol, i en la majoria dels casos es tractava de relacions monògames, possessives i malaltisses que van arribar a l’extrem dels efectes de la gelosia.

Aquest dimecres 27 segueixen les I Jornades d’Alliberament Sexual a Tarragona, a l’Ateneu Llibertari Alomà (c/Misser Sitges, 9) a partir de les vuit del vespre amb Leopold Estapé, de Gais Positius, que resoldrà dubtes i preguntes sobre el VIH/sida. Cal recordar que el proper diumenge 1 de desembre és el dia mundial contra la sida.