La primera manifestació contra la violència de gènere passa amb nota tot i el fred

No era en les millors condicions climatològiques, però els col·lectius convocants i la resta d’assistents van sortir a un quart de vuit de la plaça de la Font rere el lema “Nosaltres decidim. Nosaltres desobeïm. Aturem la violència de gènere”. Primer, en marxa silenciosa i, tot seguit, els crits ja clàssics de “Avortament lliure i gratuït” o “Nosaltres parim, nosaltres decidim” es van mesclar amb alguns de nova fornada, com “Llibertat sexual, dret al propi cos” (aparegut al Camp el passat 28 de juny) o “No són provida, són antidones”.

La marxa va seguir per la Rambla Vella, l’avinguda Estanislau Figueras, el carrer Pau Casals i la Rambla Nova. Va ser allà on el major nombre de vianants va poder veure també algunes de les accions que les militants feministes tenien preparades, tant al col·legi concertat com a la seu del PP, amb paperògrafs denunciant, igual que els lemes, el paper de l’Església i de la dreta reaccionària contra l’alliberament de la dona. En arribar a la plaça Verdaguer, la “violència feixista, violència masclista” donava pas a una performance sobre l’empoderament de les dones, del canvi de deixar de ser les víctimes per passar a l’acció. Dues dones reclamaven, d’aquesta manera, que els seus cossos esdevinguessin “camps de cultiu” en lloc de “camps de batalla”.

Aquesta va ser la primera manifestació celebrada a Tarragona pel 25 de novembre, el dia internacional contra la violència de gènere, una violència que ja s’ha emportat 46 dones aquest 2013 a l’Estat espanyol. Superant la típica concentració i minut de silenci, les feministes Cau de Llunes, l’Hora Violeta, les Filles de les Fetilleres i 4 gates, juntament amb les anticapitalistes d’Endavant, Arran, CUP, SEPC, CGT, Brot Bord, H2O, DHides, Revolta Global, XSUC i Dones en Acció van apostar per recordar a totes les vianants del centre el dia i la reivindicació amb més de 300 persones.