L’Arquebisbe resa a les fosses de republicans i rojos

“És el moment de fer un estudi històric a fons sobre el paper de l’església durant la república , la guerra civil i la dictadura de Franco” . Aquestes declaracions del prelat de Tarragona són interessants i valorables , ja que són coincidents amb tot els que vénen fent aquest treball de recerca perquè siguin revelades les veritats sobre les múltiples tombes amagades , que es van omplir de persones, el crim només va consistir en oposar-se al cop d’estat que es va alçar contra la república democràticament establerta pel poble .

L’arquebisbe va fer el pas d’anar a resar a les fosses republicanes i vermelles , però que en les pregàries fora implícit el perdó no està clar . No obstant això i encara que hi hagi hagut molts moments abans per fer passos com aquests , no deixa de ser un gest a considerar. Tot i que, en les declaracions fetes al respecte, va donar ” una de freda i una de calenta ” .

Com ell mateix diu , en alguna ocasió , cada persona ha de saber el que està bé i el que no ho està . El que implica , sense que hi hagi molt de trencar el cap , que aquesta entitat , en el seu moment , (durant la contesa ) no només va haver de ser neutral , sinó que per contra , va haver posicionar-se amb el poble i amb la seva legalitat . Cosa que , si mirem enrere , veurem la coherència de l’Església , encadenada a molts segles , donant suport als poderosos dels diners , entre els quals sempre va estar la seva mateixa jerarquia .

No sé de quin tipus de família procedeix el Sr Jaume Pujol Balcells , si bé m’ho imagino . És a dir , és lògic que la seva vocació tingui a veure amb la seva educació i vincle a famílies i amics que tenen aquesta ideologia cristiana sectària i d’interessos de classe adinerada . ” Al meu Déu (va dir en una entrevista ) em va cridar estant a la Universitat de Navarra” . Més difícil ho hauria tingut per sentir la crida de Déu , d’haver estat treballant en una bastida i vivint en un suburbi .

D’alguna manera tots som víctimes de la lluita de classes i per tant incapaços de superar sols a l’alienació , vencent i emancipant-nos com a persones lliures . “Tots ” vam ser pringats d’una ideologia que res té a veure amb la capacitat personal conscient per raonar , per ser capaços de distingir entre el bé i el mal , entre la veritat i la mentida , entre la solidaritat i la insolidaritat . “Tots ” vam ser danyats pels nostres majors , com anteriorment ho van ser ells . És una realitat que brolla d’altres realitats contradictòries i injustes , si les valorem des de la humanitat que diem posseir ; sent els pastors de l’església que més la prediquen , en alguns casos .

Mal que ens pesi , va ser la casualitat la que va fer que fóssim qui som i no uns altres , que naixéssim on ho vam fer i no en un altre lloc . Així és , els papers en “el joc social “, avui estarien canviats d’haver-nos parit a un en el llit de l’altre i viceversa . Som la respiració de tendresa i odi que van bressolar els nostres somnis , som les sobretaules i altres moments en que els nostres majors parlaven del ” proïsme ” durant la nostra infantesa i adolescència . En definitiva , som el ” ambient” … en què ens hem mogut durant tota la nostra vida .

Malauradament , pocs ( a més dels psicòpates ) , van alliberar la seva ment d’aquestes fèrries lligams , uns per estar sotmesos a l’explotació alienant sense tenir oportunitat de desprogramar-se , i altres per estar buits de sentiments i tenir els ressorts que exploten , sotmeten i alienen o , per estar cegament de part d’aquest poder , com li passa a l’església.

És per això , que solament en llocs d’extrema injustícia , molts representants eclesiàstics ho van aconseguir , apareixent profundes ruptures amb el seu passat i amb les forma de creure en déu . ” En aquestes circumstàncies d’enormes abusos de governs bananers , és fàcil convertir-se” , deia , fa anys , un bisbe de Ciutat Real , per “explicar ” la implicació social d’un missioner d’un poble proper , pertanyent a una família molt religiosa de dretes , que va ser assassinat acusat , per l’exèrcit peruà , de col · laborador amb Sendero Luminoso . Un fet criminal que s’ha donat en massa ocasions , principalment , a països llatinoamericans , fins i tot amb clergues rellevants com el bisbe salvadorenc Óscar Arnulfo Romero , que va passar de postures conservadores , de relacionar-se normalment amb la gran burgesia salvadorenca , a ser bel · ligerant amb el poble , escrivint i llegint homilies , on s’emplaçava als seus pobres gents a organitzar-se i va defensar-se de la tirania del Govern i de l’exèrcit , fins que el van matar . Deu anys després acribillarían al destacat jesuïta , Ignacio Ellacuría Beascoechea -cinc religiosos més que eren amb ell .

Pere Casaldàliga , bisbe català i missioner en zona selvàtica de Brasil des de fa més de quaranta anys , defensant als ” desheretats ” i enfrontat als terratinents que van arribar a posar preu al seu cap . Ha estat no poques vegades titllat de comunista , al que ha solgut contestar , que no li importava que li definissin així , si el que feia , en opinió dels seus acusadors , era cosa de comunistes . Acusadors coincidents amb el representant del sant pare de Roma , que els situava , al costat d’altres , dins d’una ideologia diabòlica , segons va manifestar al recinte de les beatificacions . Homilia exempta d’imparcialitat i molt valorada pels sectors més reaccionaris d’extrema dreta .

A tots ens van manipular en la nostra educació , però als que van estar a la part dels poderosos dels diners , a aquests , els van fer combregar sempre amb rodes de molí (mai millor dit), i amb bona vida perquè no ennuegaran.

J. Estrada Cruz, membre de Co.Bas